FNV bezorgd om grootschalig lawaai werkvloer

Te veel mensen hebben uit onderzoek van het FNV last van lawaai op het werk. Het gaat om mensen in verschillende sectoren. Van harde muziek in de horeca tot bouwlawaai, maar ook machinisten, kinderleidsters en zwembadmedewerkers hebben er last van. In totaal zou het om zo’n twee miljoen werknemers gaan. Vicevoorzitter Kitty Jong van het FNV vertelt bij de Meppeler Courant: „De eerste aanwijzing is dat er geen gesprek zonder stemverheffing kan worden gevoerd op ongeveer één meter afstand van elkaar. Als dit het geval is dan is er waarschijnlijk sprake van een geluidsniveau van 80 decibel.”

Bij een geluidsniveau van 80 decibel moeten werkgevers gehoorbescherming beschikbaar stellen en vanaf 85 decibel moet deze zelfs verplicht gedragen worden. Daarnaast is voorlichting over de effecten van het geluid op je gehoor verplicht en hebben werknemers recht op een gehoortest om te kijken of de maatregelen effectief zijn. Al deze regels worden volgens het FNV door veel bedrijven genegeerd en moeten dan ook beter gehandhaafd worden door de Arbeidsinspectie.

Naast dat hard geluid kan resulteren in gehoorschade, veroorzaakt het ook andere gezondheidsproblemen, zo zegt bedrijfsarts Arnold Schriemer bij de Meppeler Courant: „Denk aan moeheid, stress, oorsuizen en op lange termijn hart- en vaatziekten. Wel is het per persoon verschillend en hangt het natuurlijk af van de mate van het lawaai.”

Niet alleen de werkgevers, maar ook de werknemers onderschatten volgens Schriemer de gevolgen van het geluid. „Dat komt ook omdat de klachten vaak langzaam opkomen. Eerst moet de tv wat harder, dan versta je je partner niet goed meer. Voor je het weet is het te laat.”

Bronnen: Meppeler Courant, Telegraaf