Hogere woningkosten door gedoe vergunning

In de gemeente Den Haag worden de woningbouwplannen op de Binckhorst nog even uitgesteld. Daar staat het congrescentrum Fokker Terminal, dat op dit moment de geluidsnormen overschrijdt. Hierdoor kan er geen vergunning worden gegeven voor de woningbouw. Dit zal gevolgen hebben voor de kopers van de woningen.

De komende jaren zullen er duizenden woningen gebouwd worden op de Binckhorst. Er zijn twee bouwplannen ontworpen die zo goed als af zijn. De woningen zijn dus klaar voor de verkoop. Zo heeft ook Tom een huis gekocht. hiervoor sloot hij in januari 2022 een koop-aannemingsovereenkomst. Toch bleek het niet allemaal zo voorspoedig te verlopen. ‘De Fokker Terminal overschrijdt de geluidsnormen die toegestaan zijn in de buurt van woningbouw’, legt Tom uit op Omroep West. Dit resulteerde erin dat de gemeente geen omgevingsvergunning kan verlenen.

Wederom uitstel
Daarom nam Den Haag, als eigenaar van de Fokker Terminal, in september het besluit 1,4 miljoen euro te investeren in geluidsisolatie. In december kon de gemeente het proces voor de vergunningsverlening in start zetten. Maar toen kwam er een nieuw probleem. De Fokker Terminal en de naastgelegen jachtwerf De Haas maken bezwaar tegen de vergunning. De bedrijven willen niet dat er zo dicht op hun bedrijven woningbouw plaats vindt en zijn angstig voor geluidsklachten van toekomstige bewoners. Dit bezwaar kan uitlopen tot een behandeling van achttien weken. Tom vertelt dat dit desastreuze gevolgen heeft voor vele kopers: ‘Een hypotheekofferte is maar een jaar geldig. Dus die is bij veel kopers verlopen. Zij hebben een nieuwe moeten aanvragen.’

Grote financiële gevolgen
Dit gevolg is voor sommige kopers niet te betalen. Een van de kopers van de appartementen vertelt: ‘De rente is nu 4,6 procent in plaats van 1,9 procent een jaar geleden. Dat scheelt gewoon 1000 euro per maand. Dat is over de hele looptijd van de hypotheek ruim 360.000 euro. Per huishouden.’ De kopers zijn hier niet blij mee en worden gefrustreerd van de situatie. Dat de partijen nu bezwaar maken, vinden sommigen vreemd. De bedrijven zijn namelijk al voor een lange tijd met de gemeente in gesprek over de woningbouw. De Hagenaar laat weten dat ze denken dat er iets anders speelt. ‘Het lijkt wel of een discussie tussen deze bedrijven en de gemeente over onze rug wordt uitgevochten. De jachtwerf vindt dat wij te dichtbij komen wonen, maar dat is een argument dat nergens op slaat. Want de woningen aan de andere kant van De Vliet en het tot woningen omgebouwde kantoorpand staan dichterbij dan onze woningen komen.’

De jachtwerf en de Fokker Terminal zullen hun bezwaar moeten intrekken, is de oplossing voor de kopers. Daarom is de hoop op de gemeente gevestigd. Echter is hier niet veel hoop op. Tom vertelt dat ze niet vinden dat de gemeente de ernst van de situatie ziet. Veel mensen zijn al moeten afhaken omdat ze niet de financiële middelen hebben voor een nieuwe hypotheek.

Wat nu?
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat ze door hebben hoe ernstig dit dilemma is. ‘De gemeente is er zich terdege van bewust dat vertraging voor de kopers voor grote problemen zorgt en doet er alles aan om snel tot een oplossing te komen.’ De gemeente is met beide bedrijven in gesprek en zal verder onderzoek doen naar de geluidsproblemen.

Directeur Tom Verhaar van de Fokker Terminaal hoopt dat er spoedig een oplossing komt voor de kopers van de woningen. ‘Ik vind het echt oprecht heel vervelend voor hen dat het zo loopt’, legt hij uit. ‘We zijn een congrescentrum en geen silent disco. Wij hebben ook niet bedacht dat hier woningen moesten komen, want daar hebben wij ook last van. Ik weet dat mensen het andersom zien, maar wij hebben een bedrijf te runnen.’ De directeur hoopt een oplossing te vinden waarmee ze hun voortgang kunnen garanderen. Dan zal het bezwaar worden ingetrokken vertelt hij.

Bron: Omroep West, Voorburgs Dagblad