
Sinds 2021 melden inwoners van de Limburglaan en omliggende straten ongemak door roeken en kauwen. Ecologen brengen momenteel de situatie in kaart. Ze hebben nog geen oplossing op het probleem, maar een pilot zal binnenkort wel van start gaan.
Geen toestemming van Limburg
De provincie Limburg werkt nog aan een eigen proefproject in Heerlen om de vogels te verplaatsen zonder de soort te schaden. De provincie zal geen nieuwe initiatieven goedkeuren om het ongemak van roken of kauwen aan te pakken totdat die pilot is voltooid. Vogels kunnen niet worden verjaagd vanwege de natuurbeschermingswetten in Nederland. Toch wil de gemeente Weert iets doen voor bewoners die overlast ervaren van de dieren. Met de pilot die Weert heeft geïntroduceerd, worden nestplaatsen voor kauwen in het gebied voorkomen, worden vogelpoep en nestmateriaal van de voetpaden verwijderd en worden omwonenden bewust gemaakt van het gedrag van dieren en de menselijke invloed daarop.
De campagne van Weert
Omwonenden is gevraagd hun schoorstenen zoveel mogelijk te sluiten. Bewoners krijgen hiervoor korting. Dit plan werkt echter alleen als 75% van de schoorsteen gesloten is. Kauwen nestelen vaak in schoorstenen en dakholten. Als dieren wakker worden tijdens de nacht, maken ze harde geluiden tijdens het zoeken naar voedsel. Dit kan juist voor overlast zorgen bij de bewoners.
Daarnaast gaat tijdens het broedseizoen van maart tot juni de gemeente Weert elke twee weken de straten schoon om vogelpoep, nestmateriaal en afval te verwijderen. Dit geeft het geheel een strakkere uitstraling en vergemakkelijkt de toegang tot de openbare ruimte.
Bovendien vinden ze het belangrijk om de buurtbewoners te laten weten dat overtollig voer zoals stro wordt gebruikt als voedsel voor dieren, werken ze eraan om buurtbewoners bewust te maken van afval dat op straat wordt achtergelaten. Studenten van het Weert College zijn aan de slag gegaan om diervriendelijke oplossingen te ontwikkelen om zwerfvuil tegen te gaan en hoe vogels zwerfafval verspreiden.
Niet alleen in Weert
Echter kampen niet alleen de bewoners van Weert met dit dilemma. Ook in andere gemeenten, zoals Heerlen en Druten, schijnen overlast van de vogels te ervaren. Daarom wordt er gewerkt aan een oplossing die de beschermde diersoort niet te veel zal hinderen.