Geen bromtoon Drentse testmolen 1e Exloërmond

Volgens geluidsdeskundige Jan van Muijlwijk, die bromgeluid constateerde bij windturbines naast de N33, maakt de nabijgelegen testwindmolen van windpark De Drentse Monden en Oostermoer bij 1e Exloërmond geen laagfrequent geluid. Wel maakt de turbine een typisch ruisend windmolengeluid. Hij heeft dit onderzocht voor de de directie van het windpark.

Zorgen om gezondheid

De omwonenden zijn bang dat de windmolens voor gezondheidsklachten zullen zorgen. Het lage zoemende geluid vergelijken ze met een motor van een geparkeerde vrachtwagen die altijd aan staat. Klachten die mensen in het verleden hebben gemeld, zijn slaap- en concentratieproblemen, hoofdpijn en hartkloppingen.

Onderzoek door gemeente

Er zijn nu ook geluidsonderzoeken bezig van de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal. De gemeenten zetten in mei vorig jaar voor een periode van twee jaar verschillende meetapparaten neer in het gebied waar het windpark momenteel wordt gebouwd. Daarmee willen de gemeenten een beeld krijgen van het geluid voor, tijdens en na de bouw van het windpark.

Discussie

Hoewel de gemeenten dus twee jaar over het onderzoek doen. Heeft Van Muijlwijk dit in één dag gedaan. Er is nu dan ook veel discussie over wat de juiste methode is voor dit onderzoek onder geluidsdeskundigen. Sommigen zeggen dat een lang onderzoek een vertekenend beeld geeft en dat als er laagfrequent geluid is, dat ook op één dag te meten is. De voorstanders van een lang onderzoek geven aan dat een lang onderzoek de waardes in verschillende omstandigheden aangeeft, zodat je die kan vergelijken.

Bron: RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden