Geluidmaatregelen airco reclamezuilen Gouda

Eind juli beschreef Geluidnieuws hoe de verkoeling van de reclamezuilen in Gouda een gezoem veroorzaakten waar de omwonenden behoorlijke hinder van hadden en sommigen niet meer van konden slapen. Twee weken later liet de gemeente Gouda weten wat ze van plan zijn te doen tegen het lawaai.

Om de overlast in kaart te brengen heeft de gemeente op drie data het geluid dat de zuilen produceren laten meten door Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH). Op deze dagen varieerde de buitentemperatuur tussen de 18 en 35 graden. Dit vergeleek ODMH met de geluidnormstelling van het Activiteitenbesluit. Hieruit bleek dat de norm wordt overschreden. Vooral wanneer het warm is of het geluid lang dezelfde toon aanhoudt, kan dit volgens de organisatie leiden tot overlast.

Eerder werden de zuilen al tussen 0:00 en 5:00 op stand-by gezet. Dit is na inmenging van de gemeente veranderd naar 23:00 tot 7:00. De zuilen kunnen echter niet volledig uitgezet worden, zodat kortsluiting voorkomen wordt. Verder is ClearChannel, het bedrijf achter de reclamezuilen, bezig met een structurele oplossing.

Bron: Gemeente Gouda