‘Geluidsduinen’ langs de A50

Wie wel eens over de A73 rijdt ter hoogte van knooppunt Ewijk kent vast wel de hoge grondwal. In de oksel van de A50 en A73 legt het bedrijf Grondbank GMG een geluidsduin aan in de vorm van een glooiend parklandschap.

Inmiddels is het geluidsduin langs de A73 zo goed als klaar. Dit geluidsduin is in opdracht van de gemeente Beuningen aangelegd. Ze zijn nu ook bezig met een duin langs de A50, waarmee ze nog zo’n tien jaar bezig zullen zijn.

De geluidsduinen worden gerealiseerd door overtollige grond en baggerspecie die bij projecten elders vrijkomt, toe te passen. Het gaat om grond die vrijkomt bij de aanleg van bijvoorbeeld wegen en tunnels en baggerspecie die vrijkomt bij het onderhouden van vaarwegen om de doorstroming op peil te houden en ze goed bevaarbaar te houden. 

Thomas Nusselein, projectleider gebiedsontwikkeling bij Grondbank GMG, zegt in de Gelderlander: “Het wordt een groen, parkachtig landschap. Mensen kunnen er straks wandelen, hun hond uitlaten en misschien komt er wel een mountainbikeparcours. We laten ons bij de aanleg inspireren door de stuifduinen bij Bergharen. Bij bodemonderzoek zijn er geulen uit de Romeinse tijd tevoorschijn gekomen. Die laten we ook in de vorm van het landschap terugkeren. Er komen informatieborden waarop de geschiedenis van de plek wordt toegelicht.”

Bronnen: Grondbank GMG, de Gelderlander