
De inwoners van Dorst zijn de trillingen die de trein veroorzaken zat. Als ProRail er niks aan doet, dan doen zij dat zelf maar. Daarom hebben ze “met succes” een wal van piepschuim ingegraven.
Dorstenaar Peter Dilven geeft aan dat de trillingen met 50% zijn afgenomen. Ook Jos Gommeren, een dorpsgenoot, is gaan graven. Hij heeft een sleuf gegraven van 130 centimeter diep. Die moet twintig meter lang worden. De eerste platen purschuim van 120 cm hoog staan er in, dubbeldik 14 centimeter. Hoewel ProRail nog twijfels heeft, doen ze mee met een pilot in Oisterwijk. Ook de gemeente heeft het daar toegestaan.
Het begin van een experiment
Sinds 2017 is al bekend dat Dorst, Rijen en Oisterwijk meer last hebben van trillingen. Ook ProRail weet hiervan af. Vanaf dat jaar zijn Traxx-locomotieven naast bij goederentreinen ook bij reizigerstreinen ingezet, en die rijden sneller. Toen is besloten dat treinen langzamer moeten rijden. Toch kreeg Gommeren scheuren in zijn huis en hij was er klaar mee. “Op internet vond ik de ‘Rotterdam-methode’. Tegen woningen waar overlast was van de metro is tot een meter diep tempex geplaatst. Het rendement is 30 tot 85%. Ik ben tevreden met 83%,” zegt hij in BN de Stem.
Dilven begon met het experiment. Terwijl hij aan het werk was, kwamen diverse Dorstenaren kijken en mensen begonnen hem na te doen. Echter, dit was wel op eigen kosten. ,,Volgende week vervangt ProRail het beton van de overweg hier voor rubber. Dan hoop ik op een dubbel effect,” geeft Dilven aan in BN de Stem.
Integrale aanpak
Manager omgevingseffecten bij ProRail Chiel Roovers hoorde pas over Dilven toen het tempex al was ingegraven. “Het was ook meer een mededeling. Onze ervaring is dat je de hele woning moet inpakken. Ik ben er wel van overtuigd dat het effect per woning en situatie verschilt.” De oplossing ligt in een combinatie, meent Rovers. Eerst de treinen, dan in de omgeving, zoals de aanleg van een sloot, en als laatste de woningen.
Bronnen: BN de Stem, Oisterwijk Nieuws