Gemeenteraad Waalre wil stille klinkers

Nadat de burgemeester en de wethouder van Waalre bij een wegaanpassing van de Traverse-Zuid het straatbeeld eerst nog belangrijker vonden dan geluidhinder, komt er toch een onderzoek naar stille klinkers.

Waar stil asfalt inmiddels regelmatig wordt toegepast of als mogelijkheid wordt besproken, worden stille klinkers vaak vergeten. De gemeenteraad in Waalre zag het echter, in tegenstelling tot het college van B&W, als serieuze optie bij de aanpassing van de weg waarbij asfalt wordt vervangen door klinkers. Diverse partijen hebben ook bewoners opgeroepen hun stem te laten horen.

De gemeente doet na de oproepalsnog onderzoek naar de stillere betonklinkers voor de weg door Waalre-dorp. Geluidshinder was nog niet grondig meegewogen in het plan, gaf wethouder Arno Uijlenhoet toe, na de oproep.

“Geen kleur maar geluidsoverlast”

Waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer mopperde recent nog dat de Waalrese raad zich niet met het type straatsteen van de weg door Waalre-dorp moet bemoeien. Dat is te veel op detailniveau, vond hij, en dat moet je aan de wethouder en ambtenaren overlaten, aldus het Eindhovens Dagblad. Ook wethouder Uijlenhoet zei iets dergelijks, volgens Studio 040: “Het was een complexe afweging tussen onder andere duurzaamheid, beeldkwaliteit, kosten en geluid. Wij hebben geluid wel degelijk meegewogen in het voorstel. Nu is er besloten minder prioriteit te geven aan geluid en wel aan de beeldkwaliteit.”

Die kritiek was tegen het zere been van de oppositiepartijen. ,,Het gaat niet om een detail maar om de leefbaarheid”, vindt Kees de Zeeuw (D66). ,,We hebben het niet over de kleur, maar over geluidsoverlast.”

Het asfalt wordt vervangen door sfeervollere klinkers. Dat zorgt voor een toename van geluid wanneer er verkeer over rijdt. ,,Nu wordt de meest simpele klinker gelegd. Het verbaast ons dat er niet naar die stille klinker is gekeken.” Die levert volgens De Zeeuw vier keer minder geluid op en zou niet heel veel duurder zijn. ,,De gemeente heeft haar huiswerk niet gedaan”, vult Joke Beuger (GroenLinks) de kritiek aan. ,,Vreemd dat na al het gepraat en de klankbordgroepen en betrokken experts niemand op deze optie is gekomen.”

Bewoners oproep

De vijf oppositiepartijen – D66, ZW14, GL, PvdA en Groen en Progressief – plaatsten deze week een advertentie in huis-aan-huisblad De Schakel over de stille steen. Waarom? ,,We slaan dankzij de coalitie nog geen deuk in een pakje boter”, verwijst Beuger naar het feit dat stemming in de raad over voorstellen vrijwel steeds in dezelfde uitslag eindigt: de negen coalitieleden tegen de acht uit de oppositie. Beuger hoopt dat de coalitie – AWB, CDA en VVD – ‘wakker wordt’ doordat de inwoners geïnformeerd zijn over deze geluidsarmere optie.

Bron: Eindhovens Dagblad (1), (2), Studio 040