Grote peiling Deventer over snerpende treinen

In Deventer loopt het spoor dwars door het centrum, waardoor 2000 huishoudens daar mogelijk last van hebben. Deze bewoners zullen binnenkort om hun mening over de overlast van het treinvervoer gevraagd worden.

Het gaat vooral om bewoners van woningen die vrij oud zijn, waardoor ze geen goede isolatie hebben. Het geluid komt zo makkelijk naar binnen. Deventer Spoor(t), een organisatie van omwonenden tegen de overlast van het spoor, heeft al eerder een peiling gehouden. Van de deelnemers gaf 70 procent aan overlast te ervaren. De organisatie geeft ook aan dat ze andere onderwerpen dan geluid willen aansnijden in de peiling; zoals trillingen van goederentreinen, risico’s rond vervoer van gevaarlijke stoffen, eventuele behoefte aan meer geluidsschermen en uitbreiding van het station, wat op de planning ligt.

ProRail heeft al een aantal maatregelen doorgevoerd na de eerste peiling, zoals een soort ‘glijmiddel’ dat het snerpende gepiep van de treinen laat afnemen. De vraag is nu of deze maatregelen echt geholpen hebben.

Bron: De Stentor