
Met een flinke waslijst aan ingrepen – groot en klein – willen Schiphol en de Luchtverkeersleiding de herrie rondom de luchthaven flink terugdringen. Via een consultatie is het voor omwonenden mogelijk te reageren. Het zou gaan om echte hinderbeperking en niet om berekende waarden, om daarmee vooral het vertrouwen van de omgeving herwinnen.
Er is volgens Schipholtopman Michiel van Dorst van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) vooral gekeken naar ingrepen die direct effect hebben voor omwonenden, niet per definitie ook voor de rekensommetjes over de hoeveelheid geluidshinder die volgens zoveel regiobewoners de werkelijkheid geweld aandoen. In Het Parool zegt hij: “Dit gaat om geluid en hinderbeperking, het beantwoorden van vragen over de beleving van geluid. We leven niet in een werkelijkheid van meten en berekenen, maar van beleving.”
Op de website https://minderhinderschiphol.nl/ zie je welke extra maatregelen Schiphol wil nemen op het gebied van baangebruik, vliegtuigtypes, vliegroutes en -procedures voor vliegen overdag en in de nacht. Lees meer over de 4 thema’s.
Hoger vliegen
“We vliegen nu vanaf de Noordzee ’s nachts naar de Polderbaan en Zwanenburgbaan op een hoogte van zo’n 1400 meter,” zegt LVNL-topman Michiel van Dorst. “Dat gaat naar tenminste 1800 meter. Dat heeft niet alleen het voordeel dat er in een deel van Noord-Holland minder geluid op de grond te horen is, maar daar dalen de toestellen ook sneller en hoeven ze minder gas te geven – alsof je met je auto van een berg naar beneden rijdt. Dat scheelt ook nog eens uitstoot.”
Vrachtvluchten
In de top-20 van klachten met de meeste hinder uit 2018 gingen de eerste zeventien over nachtelijke vrachtvluchten over Amsterdam en Amstelveen. Dat maakt ingrijpen onontkoombaar. LVNL is de gewraakte vliegroute het afgelopen jaar veel minder vaak gaan gebruiken. En met resultaat. In de top-20 over het afgelopen jaar staan de klachten over die route nog maar drie keer en is ook het aantal meldingen er over afgenomen.
Dichter op elkaar
“Onze uitvliegroutes draaien al om dorpskernen heen, we gaan daar nu verder optimaliseren,” zegt Van Dorst van LVNL. “Soms kan dat, soms niet. Een van de complexe problemen is dat wat gunstig is voor het ene dorp, gevolgen heeft voor het andere. Maar er zijn technieken waar de hele regio baat bij heeft.”
Zo gaat de verkeersleiding, binnen de veiligheidsmarges, veel vaker de onderlinge afstand tussen landende vliegtuigen terugbrengen. “Vliegtuigen vliegen nu verplicht 3 of 5 en soms wel 8 mijl achter elkaar. Zodat ze geen last hebben van elkaars luchtwervelingen. Dat is gebaseerd op oude gegevens over vliegtuigen. Daarnaast hebben we ontdekt dat die wervelingen afnemen naarmate er meer wind staat. Dan kunnen vliegtuigen dus dichter op elkaar vliegen en kunnen we meer toestellen per baan afwikkelen. Dat voorkomt al regelmatig dat we vaker tegelijkertijd vier banen inzetten.”
“Jaren volhouden“
“Er heerst bij veel mensen in de omgeving een gevoel van achterdocht. Van al die bronnen van wantrouwen moeten we af, zoals de discussie of we hinder meten of berekenen. We gaan dit jaren volhouden. Mensen zullen echt niet meteen zeggen: fijn, ik geloof je. Maar ik hoop dat ze hiermee inzien dat we ons inspannen en dat we over een paar jaar als de gevolgen duidelijk zijn, een betere relatie hebben met de regio.”
Reageren mogelijk
Vanaf 12 maart is een online consultatie gestart via minderhinderschiphol.nl/geef-je-mening/. Schiphol en LVNL organiseren een verder aantal informatiebijeenkomsten op diverse plekken in de omgeving van Schiphol. De data en locaties worden tijdig bekend gemaakt op onder andere minderhinderschiphol.nl. Bij de exacte planning en invulling van informatiebijeenkomsten worden actuele ontwikkelingen rond het coronavirus zorgvuldig meegewogen.
Kiki Hagen, wethouder Milieu, gemeente De Ronde Venen: “We zitten momenteel in een uitzonderlijke situatie. Het vliegverkeer is drastisch afgenomen vanwege de maatregelen rond het coronavirus. Toch wil ik omwonenden erop wijzen dat Schiphol nu de gelegenheid geeft te reageren op hun plannen om de geluidhinder in de toekomst te verminderen. Los van de huidige situatie ondervinden inwoners van de gemeente De Ronde Venen in toenemende mate hinder van het vliegverkeer. Wat de blijvende impact is van de huidige maatregelen weet niemand. Maar u kunt wel uw wensen voor de toekomst kenbaar maken. Vandaar deze oproep om van die gelegenheid gebruik te maken.”
Bronnen: Het Parool, MinderHinderSchiphol, Witte Weekblad Ronde Venen