Kermisattractie met scherm nog steeds erg luid

De attracties ‘Happy Shaker’ en ‘Deca Dance’ van de kermis op de Zaadmarkt in Zutphen veroorzaken te veel overlast, heeft de rechter dit jaar besloten. De opzwepende muziek en het gegil veroorzaken te veel geluid. Na de uitspraak werd de kermis goed in de gaten gehouden.

Hoewel de gemeente voor de rechtszaak al een aantal maatregelen (geen lichteffecten na 21.30 en het geluidsniveau omlaag van 85 naar 75 dB), was dit nog niet genoeg. Er mochten geen attracties meer binnen vijf meter van de woning van de bewoner die de rechtszaak aanspande, staan. Echter, in plaats van deze eis uit te voeren, zijn er geluidsschermen voor de woning geplaatst. ‘Door het plaatsen van geluidsschermen mocht de attractie hier worden geplaatst’, stelt wethouder Rick Verschure bij de Stentor.

Hoewel de attractie verder van de woning is geplaatst (3 meter in plaats van 40 centimeter), was er met de geluidsschermen nog steeds te veel lawaai volgens de geluidsmeter. Hoewel het gemiddelde geluid achter de geluidsschermen onder de 50 dB, wat de norm is, lag, waren er pieken van 57,7 dB. Op de eerste verdieping was het gemiddelde 52,6 dB met pieken van 60 dB. Binnenkort is er een evaluatiegesprek tussen de bewoner en de gemeente. Dit gesprek zal grote invloed hebben op de kermis van volgend jaar.

Bronnen: De Stentor, Berkelstroom