Lage straaljagers flinke overlast dieren Wildlands

De Koninklijke luchtmacht veroorzaakt boven Drenthe veel overlast tijdens vliegoefeningen. Van de laagvliegroutes boven de provincie hebben zelfs de dieren van dierentuin Wildlands in Emmen last. “Ze trekken zich iets meer terug in hun verblijf en ze laten zich minder goed zien”, vertelt woordvoerder Hanneke Wijshake van Wildlands bij RTV Drenthe. “We vinden dit dan ook niet acceptabel, je wilt de dieren deze stress niet aandoen.” Wildlands geeft dan ook aan dat ze contact willen opnemen met het ministerie om dit probleem op te lossen.

Burgemeester Eric van Oosterhout vind ook dat er te veel lawaai is. “Ik snap dat de Koninklijke Luchtmacht moet oefenen, maar met straaljagers heel laag over een drukbezochte dierentuin vliegen, is onverantwoord”, schreef hij op sociale media. En hij is niet de enige inwoner van Emmen en Drenthe die zijn beklag doet. “Defensie doet wat ze wil”, vertelt Johan Roland. “De luchtmacht moet oefenen, maar niet op 20 meter boven bewoonde gebieden. Dit is ronduit asociaal en moet stoppen.” Eddechien heeft een klacht ingediend op Twitter. “Ze vlogen ontzettend laag over mijn huis. Nu heb ik een piep in mijn oor.” 
Er is ook een tegengeluid te horen. “Het zal allemaal wel, maar ik heb er in ieder geval van genoten”, reageert Brian Roeten op de tweet van burgemeester Eric van Oosterhout. “En onweer vinden sommige mensen en dieren ook erg eng. Dat kunnen we ook niet uit zetten. Begin je druk te maken als deze apparaten vanuit een vijandig gebied komen en er niet op gereageerd kan worden.”

Opleider Cribs vertelde eerder tegenover RTV Drenthe dat ze hun best doen om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. “We verdelen de gebieden en proberen zo min mogelijk op dezelfde plekken laag te vliegen. Maar het is nou eenmaal zo dat deze gebieden voor ons zijn aangewezen dus we maken er gebruik van.” Hij vertelde ook dat de overlast de komende tijd weer minder zal worden. “Volgende week oefenen we op middelbare hoogte en het geluid daarvan is te vergelijken met dat van een KLM-toestel.”

Bronnen: RTV Drenthe, Algemeen Dagblad