Lawaaiflitspaal in Utrecht nog niet in te zetten

Het CDA en de PvdA in Utrecht hebben aan B&W gevraagd of het mogelijk is om geluidsoverlast aan te pakken met de ‘lawaaiflitspalen’ die in Rotterdam worden ingezet. Het gemeentebestuur antwoordde dat dit technisch en juridisch nog niet mogelijk is.

Inwoners van Utrecht storen zich aan hard optrekkende auto’s en motoren en knallende uitlaten. PvdA-raadslid Bülent Isik noemde de Kanaalstraat als voorbeeld. Het CDA en de PvdA hebben de wethouder eerder gevraagd of de geluidsoverlast met geluidsmetingen aangepakt kan worden. In Rotterdam wordt namelijk een proef met een ‘lawaaiflitspaal’ gedaan. Dit is een opstelling die geluid van optrekken herkent, meet en ook de geluidsbron herkent.

Experiment

De gemeente laat echter weten dat het om een experiment gaat en dus nog niet geschikt is om in Utrecht toe te passen. De technische mogelijkheden van de meetmethode en de juridische context zijn nog onvoldoende helder. De gemeente blijft de proef wel volgen en schrijft daarover: “Wanneer er uit de proef voldoende duidelijkheid is over de technische mogelijkheden en de juridische voorwaarden, zullen wij overwegen of deze maatregelen ook in Utrecht ingezet kunnen worden.”

Bronnen: De DUIC krant, nu.nl.