Te veel geluid van mooie fonteinen Sneek

In Sneek leuken sinds augustus acht gekleurde fonteinen de stadsgrachten op. Na klachten over geluidshinder moeten de fonteinen volgend jaar voorzien zijn van geluiddempende maatregelen.

Om de binnenstad van Sneek in coronatijd tot leven te brengen schafte de ondernemersvereniging deze zomer acht fonteinen aan. De fonteinen van Italiaanse makelij werden geplaatst in verschillende stadsgrachten Als het donker is, kleuren de fonteinen. Bezoekers van de binnenstad en ondernemers reageren volgens de ondernemersvereniging positief. Een aantal omwonenden, zes in totaal, is minder enthousiast. Zij meldden bij de gemeente Súdwest-Fryslân dat ze last hadden van het lawaai van de fonteinen.

Uit geluidmetingen bleek dat de bewoners een punt hadden: gemeentewoordvoerder Wendelin Wielenga zegt in het Friesch Dagblad dat de geluidsnormen op enkele locaties licht overschreden werden, vooral op de plekken waar de bebouwing relatief dicht op het water stond. Half september drong de gemeente er al bij de ondernemersclub op aan de Italiaanse fonteinen zo snel mogelijk weg te halen, omdat het woongenot van verschillende omwonenden werd aangetast. Dat gebeurde uiteindelijk eind september.

‘Storm in een glas water’

Herbert de Vries, die tijdens de aanschaf van de fonteinen in de Werkgroep Binnenstad van Vereniging Ondernemend Sneek zat, vindt het allemaal erg dik aangezet. “De zes meldingen komen uit drie huishoudens. Dus het gaat in de hele binnenstad om drie huishoudens die last hebben van het lawaai.” Hij vindt dat de gemeente ‘met het verhaal aan de haal is gegaan’ en ‘een storm in een glas water creëert’.

De fonteinen zijn inmiddels uitgezet, al heeft dat volgens De Vries niks met de meldingen te maken. “We waren al van plan de fonteinen eind september uit te zetten, omdat we de elektriciteit nodig hebben voor de feestverlichting.” Gemeentewoordvoerder Wielenga zegt dat de fonteinen volgend jaar wel weer kunnen worden geplaatst, al moeten eerst wel maatregelen genomen worden om het geluid te verminderen.

Bronnen: Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant