Lowlands en Defqon1 mogen langer spelen

De Raad van State verwierp bezwaren van omliggende gemeenten tegen de omgevingsvergunning die aan Walibi is verleend. Voor muziekfestival Lowlands betekent dit dat het avondprogramma op vrijdag en zaterdag langer mag duren. Dancefestival Defqon.1 krijgt er een festivaldag bij.

Het gaat de Veluwse gemeenten vooral om de geluidsoverlast die festivals zouden veroorzaken. De woordvoering van de Veluwse gemeenten wordt gedaan door de gemeente Nunspeet. Tijdens de rechtszaak liet hij weten dat de inwoners van Nunspeet, Oldebroek en Elburg wel degelijk last hebben van het geluid, aldus Omroep Gelderland: “En dan vooral ’s nachts en op zondag als het stil is. (…) Vooral de laag frequente bastonen dragen erg ver.”Volgens directeur Mascha van Till van Walibi zijn de geluidsniveaus echter altijd strikt binnen de normen: “Het kan zijn dat je er iets van hoort. Het kan zijn dat men dat betitelt als overlast, maar het is altijd conform de vergunning of lager.”

Volgens de Raad van State heeft het gemeentebestuur van Dronten voldoende naar de belangen van de drie andere gemeenten gekeken bij het verlenen van de vergunning, schrijft de Flevopost. Daarbij is Dronten niet onrechtmatig te werk gegaan, aldus de Raad. De uitbreiding van de openingstijden van de festivals vindt de Raad aanvaardbaar. Volgens de Raad is die uitbreiding gering. Het besluit van de gemeente is voldoende onderbouwd met geluidsonderzoeken.

Bronnen: Flevopost, Omroep Gelderland