Vlaamse gemeenten: “Laat bladeren liggen”

Diverse Vlaamse gemeenten, waaronder Mechelen en Willebroek laten gevallen bladeren in de toekomst zo veel mogelijk liggen. Allereerst om het bio-milieu, maar ook kan het geluidhinder voorkomen. Onder andere bij struiken, monumentale bomen en zones die weinig gemaaid worden, worden de bladeren voortaan niet meer opgeruimd. De stad roept de Mechelaars op om hetzelfde te doen. “Want ze hebben heel wat voordelen”, klinkt het.

Ook op de begraafplaats in Leuven worden al een paar jaar geen herfstbladeren meer geraapt. “Het rapen is een pak werk, maakt veel lawaai van bladblazers, en je ontneemt de bodem zijn voedingsstoffen”, zegt landschapsarchitect Joeri Steeno in het Vlaamse VRT-Journaal.

Willebroek doet voor het eerst mee aan de “Laat ze liggen”-campagne. Daarmee vraagt de gemeente aan haar inwoners om de bladeren die van de bomen vallen, niét op te ruimen. De bladeren zijn een ideale meststof voor de bodem. Bovendien doen ze dienst als sponzen die het water vasthouden zodat we in de zomer minder moeten sproeien.

Bronnen: VRT, Het Nieuwsblad