Maatregelen studentenoverlast werken niet echt

Buren van studentenhuizen in verschillende steden in Nederland klagen over het geluid dat de studenten maken. De gemeentes proberen hier wat aan te doen, maar maatregelen als de ‘Ssst’ borden die gemeente Groningen ophing blijken niet te werken. Volgens buurtbewoners is de campagne van de gemeente, die als doel had de studenten tussen tien uur ’s avonds en negen uur ’s ochtends stil te krijgen, volledig mislukt.

Festivalterrein Groningen

Buurtbewoner Marcella vertelt bij Ukrant.nl: ‘Ik vind het ook mislukt. Ik had de stille hoop dat het zou werken omdat het in de KEI-week nog goed ging, maar studenten lijken soms te denken dat heel Groningen een soort festivalterrein is waar je met kratten bier en muziekboxen op straat kunt gaan zitten. Een beetje bordjes ophangen, dat werkt dus niet.’

De gemeente geeft aan nog hoop te hebben. Gemeentewoordvoerder Corien Koetsier zegt bij hetzelfde platform: ‘De campagne is er gekomen vanwege frustratie onder bewoners. De komende tijd moet blijken hoe goed het werkt.’ Zo zal er ook nog een overlastcoördinator worden aangesteld. Op deze manier kunnen de partijen volgens de gemeente beter contact krijgen.

Geen gesprek meer met de studenten

Hoewel er in Groningen dus nog gekeken wordt of men er samen uit kan komen, is dat in Rotterdamse wijk Kralingen niet meer het geval. Eén van inwoners geeft aan Erasmus Magazine aan niet meer met de studenten te willen praten. ‘Daar heb ik slechte ervaringen mee.’ Daarom zijn er in Kralingen nu bijeenkomsten met de buurtbewoners, gemeente en handhavers. De studenten zijn hier niet uitgenodigd.

Francis van der Starre zegt tegen het Erasmus Magazine: “Toen ik ze om zes uur ’s nachts vroeg of ze konden stoppen met het lawaai, gooiden de dronkaards spullen naar me. Gelukkig stond ik aan de andere kant van het water waardoor ik niet geraakt ben. Maar ik was bang.”

De gemeente heeft al een ‘stoplichtsysteem’ ingesteld, waardoor de kamerverhuurders uiteindelijk een dwangsom van 3.000 euro zouden moeten betalen. Ook kan de vergunning hierbij ingetrokken worden. Daarnaast kan er vanaf deze maand geen vergunning meer gekregen worden voor kamerverhuur in de wijk. De buurtbewoners weten nog niet of deze maatregelen gaan werken. Volgens hen zijn er hiervoor eerder maatregelen genomen, maar die werkten nooit.

Bronnen: Ukrant.nl, Erasmus Magazine