Meer vliegtuigen RTH Airport, boze brief Schiedammers

Door de drukte op Schiphol heeft Rotterdam The Hague (RTH) Airport veel vluchten moeten overnemen. Dit resulteerde erin dat deze zomer er 352 vakantievluchten RTH Airport vertrokken. Dat zijn honderd vliegtuigen meer dan de vorige normale pré-coronazomer. Dit resulteerde in een reactie van de Tweede Kamer. Van Raan (PvdD) stelde minister Harbers (IenW) een aantal vragen. Daarnaast merkten de Schiedammers de toename in het aantal vluchten zeker op en meerdere bewoners schreven een brief naar de gemeente, meldt SCHIE. Zij willen dat de gemeente voor hun belangen opkomt.

Boze Schiedammers

De voorzitter van bewonersvereniging Hargplein-Kethel, Miriam Redeke, zegt bij Rijnmond het volgende: “Wat kan de gemeente hieraan doen? Dat is onze vraag. We weten dat ze participeren in een regionaal overleg. Maar als ik probeer uit te vinden wat ze daar precies in bijdragen, dan kan ik dat niet zo goed vinden.”

Schiedammer Frans Griffioen geeft aan ook een brief geschreven te hebben over de rol van de gemeente in dergelijke overleggen. Maar daarnaast wil hij dat de gemeente aangeeft dat ze de zorg delen en voor de bewoners zullen opkomen. Zo zijn de bewoners er bang voor dat de brieven op één grote hoop verdwijnen.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

De minister beantwoordt de vragen van Van Raan in een (lange) brief aan de Tweede Kamer. Hierin staat ook hoe deze groei heeft kunnen ontstaan. RTH Airport heeft de capaciteit die het vliegveld ’s winters over had overgeheveld naar de zomer. Daarnaast is er meer noord/noord-oosten wind, waardoor vooral bij Schiedam de geluidgrenzen bijna overschreden worden. De beantwoording van andere vragen zijn te lezen in de brief van de minister.

Bronnen: Rijnmond, Rijksoverheid