Meting windpark N33: veel laagfrequent geluid

“Bij een aantal zuidelijke windmolens van Windpark N33 is onverwacht veel laagfrequent geluid gemeten”, schrijven de gemeenten Veendam, Midden-Groningen en Oldambt in een persbericht. Het gaat om de vier molens ter hoogte van Ommelanderwijk. Het hele windpark bevat ca. 35 molens.

Volgens de gemeenten hebben de bouwers gezegd, nadat ze op de hoogte zijn gesteld, onderzoek te doen naar de oorzaak, om ook het probleem te kunnen oplossen. ‘De producent van de molens heeft inmiddels zijn technische specialisten ingezet om te achterhalen waar dit laagfrequent geluid vandaan komt,’ aldus de gemeenten in RTV Noord. Vorig jaar was er bij de nulmeting ook al laagfrequent geluid aanwezig, maar dat verschilt erg met de hoeveelheid die nu gemeten is.

Hoewel het windpark zich op dit moment in de testfase bevindt, is het volgens wethouder Henk Jan Schmaal van Veendam niet de bedoeling dat er veel laagfrequent geluid geproduceerd wordt. ‘Laagfrequent geluid kan een enorme impact hebben op de gezondheid van omwonenden.’ Daarnaast geeft wethouder Jaap Borg van de gemeente Midden-Groningen in RTV Noord aan dat ze zullen blijven meten.

Op zes plekken rond Windpark N33 wordt door de gemeente Veendam onderzoek gedaan naar laagfrequent geluid afkomstig van de turbines. Op iedere plek werd vanaf maart vorig jaar afzonderlijk twee keer een maand lang geluid gemeten. Nu de windturbines er staan, worden op dezelfde locaties opnieuw metingen van een maand verricht. De resultaten die nu bekend zijn gemaakt zijn de resultaten van de eerste van de zes metingen, die dus verricht zijn bij de zuidelijke vier molens. De andere vijf locaties volgen nog.

Bron: RTV Noord, Gemeente Midden-Groningen