Minder hinder Arnhemse evenementen mogelijk

Arnhem wil graag én een bruisende evenementenstad én een leefbare stad zijn. Dit gaat niet altijd even goed samen. Zo zijn er een groot aantal meldingen over geluidsoverlast dit jaar. Hoe moet de stad de juiste balans vinden? Daarvoor wist geluidsdeskundige Erik Roelofsen vorige week bij de gemeenteraad de oplossing voor: technische snufjes en geluidsschermen.

Dit jaar zijn er al ruim 300 meer klachten dan vorig jaar in totaal, terwijl er 3 openluchtfestivals minder zijn. Hoewel velen willen dat de geluidsnormen binnen de stad veranderen, geeft Roelofsen aan wat er echt nodig is: “De geluidsnormen in Arnhem zijn in lijn met de trend in Nederland. Bovendien wil je wel een feestje kunnen houden.”

De meeste overlast wordt veroorzaakt door de dreunende bassen. Zeker aangezien het festivalterrein op de Stadsblokken aan het water ligt, want dat wordt het geluid versterkt. Volgens Roelofsen is de oplossing het wegfilteren van het geluid onder 50 hertz op het mengpaneel. Hier merken de bezoekers bijna niets van, maar het geluidsniveau rond het festival zal dan dalen met 10 tot 15 decibel. Deze techniek wordt al in Arnhem gebruikt bij concerten in het Gelredome en bij het FLOW-festival in Sonsbeek.

Andere maatregelen die Roelofsen voorstelde zijn het plaatsen van de speakers in een andere richting en het plaatsen van geluidsschermen. Ook vertelde hij over een methode uit Amsterdam. “In Amsterdam is er een profiel opgesteld voor alle evenementenlocaties in de stad. Daardoor is per locatie duidelijk wat er wel kan en wat er niet kan.” Volgens wethouder Roelofs (Arnhem Centraal) wordt daar op dit moment aan gewerkt.

Bronnen: Arnemsche Courant, Gelderlander