Gebedsomroep met versterkt geluid moskee Amsterdam

De Blauwe Moskee in Amsterdam wil als eerste islamitisch gebedshuis in Amsterdam gelovigen via een geluidsinstallatie oproepen tot gebed. De stad moet maar wennen aan de islam, zegt de imam. Burgemeester Halsema en diverse raadsfracties zijn er niet blij mee. Enkele tientallen moskeeën in Nederland doen dat al, maar voor Amsterdam is het een primeur, schrijft Het Parool.

Eén keer per week – op vrijdagmiddag – en dan maximaal drie minuten. Zo vaak en zo lang wil het bestuur van de Blauwe Moskee in Amsterdam via luidsprekers een gebedsoproep laten klinken. Elforkani wil Amsterdammers met de versterkte oproep tot gebed eraan laten wennen dat de islam iets heel normaals is. “Door het internationale terrorisme associëren mensen ‘Allahoe akbar’ toch met geweld of ellende, terwijl veel bezoekers van onze moskee het juist als iets meditatiefs ervaren. De azan kan eraan bijdragen dat de islam eindelijk als iets normaals wordt gezien in Nederland.”

‘We staan niet te juichen’

Burgemeester Femke Halsema vindt de versterkte oproep tot gebed, zoals de Blauwe Moskee die wil laten klinken in Slotervaart, onnodig en gedateerd. Zij wil wel in gesprek met hoofdimam Yassin Elforkani over de kwestie. “Bij bijna alle fracties in de gemeenteraad bespeur ik een zeker gebrek aan enthousiasme voor dit plan en dat deel ik,” zei de burgemeester in een eerste reactie.

Als het aan duoraadslid Daan Wijnants van de Amsterdamse VVD ligt, komt de versterkte gebedsomroep van de Blauwe Moskee er niet. In Hart van Nederland zegt hij: “Wij staan daar niet erg om te juichen en zit de buurt er wel op te wachten?” Het is niet voor het eerst dat de Amsterdamse VVD zich kritisch uit over de gebedsoproep. Eerder nog liet toenmalig wethouder Eric van der Burg, nu Eerste Kamerlid voor de VVD, een verbod opnemen in de erfpachtregeling van de nieuwe Boven IJ-moskee. Daan Wijnants pleit ervoor om te kijken of zo’n verbod ook nog opgenomen kan worden in de erfpachtregeling van bestaande moskeeën.

Elektrische tandenborstel

De Centrum Moskee in Deventer is zo’n moskee die dagelijks een versterkte oproep via de luidspreker laat klinken. Volgens de gemeente Deventer is er de afgelopen jaren niet één klacht binnengekomen over de luidsprekerboodschappen. De overlast van het geluid is volgens een woordvoerder zo minimaal, dat het qua ‘gevelbelasting’ vergelijkbaar is met het geluid van een elektrische tandenborstel.

Kerken

De burgemeester erkende dat zij het luiden van klokken en de gebedsoproep gevoelsmatig verschillende dingen vindt, maar zei ook dat de grondwet dit onderscheid niet maakt. Zij waarschuwde de gemeenteraad daarom ook om de Blauwe Moskee niet meteen beperkingen op te leggen bij het laten horen van de gebedsoproep. 

“We kunnen beperkingen stellen aan duur en geluidsniveau van de versterkte oproep, maar dat moeten die gelden voor alle religieuze uitingen in de stad. Dan geldt het ook voor de Westertoren en gebeier willen we volgens mij niet beperken.”

Bronnen: Het Parool (1), (2), Hart van Nederland