Niet elektrisch maar diesel voor afval ophaal A’dam

Het Amsterdamse gemeentebestuur ligt onder vuur vanwege de aanschaf van 37 dieselvuilniswagens, ondanks het voorgenomen verbod op vervuilend materieel in de stad. Het nieuws heeft geleid tot kritiek van zowel ondernemers als politici, die stellen dat de gemeente niet het goede voorbeeld geeft en bedrijven opzadelt met hoge kosten.

Dubbele standaard en overgangsregeling
Per 2025 treedt in Amsterdam regelgeving in werking die de toegang van voertuigen op fossiele brandstoffen tot de stad beperkt. Het gemeentebestuur maakt met deze aanschaf van diesel wagens gebruik van de overgangsregeling van vijf jaar, die bedoeld is om getroffen privépersonen en bedrijven de tijd te geven om vervuilende voertuigen uit te faseren. Deze beslissing wordt echter gezien als een dubbele standaard, waarbij de gemeente zelf niet het goede voorbeeld lijkt te geven en ondernemers op hoge kosten jaagt.

De kwestie heeft ook de aandacht getrokken van de Tweede Kamer, waar de VVD-fractie de groene ambities van de gemeente ter discussie stelt. Het gemeentebestuur wordt geconfronteerd met vragen over waarom er niet wordt ingezet op schone voertuigen en waarom er geen eisen worden gesteld aan verkeersveiligheid en geluidsoverlast.

Vertraagde overstap naar elektrische voertuigen
De gemeente Amsterdam heeft gereageerd op de kritiek door te verklaren dat de geplande aanschaf van elektrische vuilniswagens vertraagd is vanwege capaciteitsproblemen met het elektriciteitsnet. De wethouder Pels van de afdeling ‘Afval’ belooft volgend jaar een aanbesteding te starten met uitsluitend uitstootvrije vuilniswagens.

Bron: Autoblog, Walther Ploos van Amstel