Rotterdam deze zomer streng tegen verkeeraso’s

Rotterdam heeft een reeks krachtige maatregelen genomen om verkeersasociaal gedrag aan te pakken en de verkeersveiligheid te verbeteren. De gemeente, in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie, heeft de Rotterdamse Verkeersaso Aanpak gelanceerd. Vanaf de zomer van 2023 zullen nieuwe acties worden ingezet en bestaande maatregelen worden geïntensiveerd.

Geluidoverlast flink beboet
Een belangrijke maatregel is het beboeten van bestuurders die zich schuldig maken aan onnodig geluidsoverlast. Politie en handhavers zullen streng optreden tegen hard optrekken, knallende uitlaten en luide muziek. Overtreders kunnen een boete van € 280 verwachten, met herhaalde overtredingen die kunnen leiden tot een last onder dwangsom van maximaal € 3.000.

Het “verkeeraso team”
Daarnaast wordt er een gespecialiseerd “verkeersaso team” opgericht dat zich richt op handhaving en naleving van verkeersregels. Afgelopen maand heeft het team al op de Meent gestaan. Volgens wethouder Vincent Karremens was het een groot succes, er was geen gebrek aan verkeeraso’s. Verder zullen er wijk- en gebiedsverboden worden opgelegd aan notoire verkeersaso’s, waardoor ze bepaalde wijken en straten niet meer mogen betreden.

Bestaande acties worden voortgezet, zoals maandelijkse verkeerscontroles door de politie en kleinere handhavingsacties door wijkagenten. In uitgaansgebieden kunnen straten tijdelijk worden afgesloten bij extreme overlast, en de politie zal snelle interventievoertuigen inzetten op toegangswegen naar Rotterdam. Extra flitspalen worden geplaatst en er zal worden gecontroleerd of voertuigen aan de geldende eisen voldoen.

Gedrag ontmoedigen en bewustwording vergroten
Om verkeersasociaal gedrag te ontmoedigen, zal Rotterdam samenwerken met autoverhuurbedrijven om te voorkomen dat verkeersaso’s voertuigen kunnen huren. Geluidsmeters zullen op verschillende locaties worden geplaatst om de geluidsoverlast te monitoren en gerichte handhaving mogelijk te maken.

Om bewustwording te vergroten, zal er een gedragscampagne worden gelanceerd. Deze campagne heeft als doel verantwoordelijk rijgedrag te bevorderen en verkeersasociaal gedrag te verminderen in Rotterdam.

Bron: Gemeente Rotterdam, Barendrechts Dagblad