Nieuw testlab elektrische vrachtwagens in Arnhem

Het eerste Europese testlaboratorium voor elektrische vrachtwagens en bussen zal in Arnhem worden geplaatst. Met miljoenensteun van de provincie Gelderland en het Rijk wordt dit mogelijk. Aankomende zomer zal het laboratorium al in werking zijn.

Arnhem probeert zich al langere tijd uit te blinken in nieuwe vormen van energie: vooral elektrisch rijden en waterstof. Jarenlang wilde dat maar niet opschieten, maar in de komende jaren moet het echt gebeuren. De gemeente Arnhem is een samenwerking aangegaan met de HAN, de TU Delft en een groep bedrijven, onder de naam Connectr. 

Een laboratorium voor elektrisch autrijden, ELaad, is al aanwezig. Daar wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe je ervoor zorgt dat auto’s communiceren met het stroomnet en voertuigen die aangesloten zijn automatisch beginnen met opladen als het hard waait of als de zon schijnt.

Inmiddels wordt ook gewerkt aan de overschakeling op elektrisch rijden voor vrachtwagens en grote bussen. Om dit mogelijk te maken is er veel onderzoek nodig. De vraag naar energie wordt veel groter als ook zware voertuigen moeten worden opgeladen. Hoe dat het handigst kan, moet worden uitgewerkt.

Van de nieuwe faciliteiten voor het nieuwe laboratorium kunnen ook andere bedrijven gebruikmaken. Juist dat moet ertoe leiden dat bedrijven van elders naar Arnhem komen, of dat ze besluiten om nieuwe vestigingen in de stad te beginnen, zegt Eric van Kaathoven van ELaad. ,,Dit kan een grote stap voor Arnhem zijn.” zegt hij in de Gelderlander.

De provincie Gelderland vindt dit een goed plan en wil er nu 4,6 miljoen euro in investeren. Volgens een woordvoerster is dat nodig om nu toe te slaan. De provincie heeft in totaal 30 miljoen opzijgelegd voor de Arnhemse energieplannen. Dat bedrag moet er voor zorgen dat ook andere bedrijven geld in het project willen stoppen. In totaal zou het in vijf jaar tijd om een bedrag van 140 miljoen euro gaan. 

Bronnen: De Stentor, Algemeen Dagblad