Nijmegen vreest schoonmaak op emplacement

Met bijna honderd handtekeningen hebben omwonenden van het Nijmeegse station aandacht proberen te vragen voor het mogelijke spooremplacement dat ProRail in gebruik wil nemen om treinen te onderhouden en schoon te maken. Ze zijn bang voor veel overlast door licht, geluid en trillingen ’s nachts. Echter, ze voelen zich niet gehoord door de gemeente.

Eerder werd het spooremplacement gebruikt om historische spullen op te slaan. “Maar we hadden nooit gedacht dat ze hier in de nacht treinen zouden gaan schoonmaken en repareren. Dat zijn industriële werkzaamheden die niet midden in een woonwijk thuishoren. Wij slapen hier, dus het gaat om onze nachtrust,” zegt Sia Ataredian bij Omroep Gelderland aan.

Tijdens een informatieavond geeft ProRail aan dat het contact, dat er sinds 2018 met de bewoners is, graag onderhouden wordt. Wel wordt er gezegd dat de vergunning binnen de regels valt en dat er geen extra maatregelen genomen moeten worden.

Atatredian, die de omwonenden vertegenwoordigt, geeft aan dat ze meer steun van de volksvertegenwoordigers had verwacht. Hierop laat de wethouder Vergunst weten bij Omroep Gelderland: “ProRail is verantwoordelijk voor deze plannen en betrekt sinds 2018 de bewonersorganisaties bij het proces.” Ateredian: “Er was inderdaad een informatiebijeenkomst, maar dat was een ProRail-marketingcampagne met overal logo’s van ProRail en sprekers die ProRail had uitgenodigd. De burger heeft bijna geen stem in dit verhaal.”

Of dit echt het geval is moet nog blijken, omdat ProRail vaak omwonenden goed betrekt bij zulke presentaties. ProRail laat weten: “ProRail kent de zorgen die omwonenden hebben over de aanpassingen van het gebruik van het bestaande emplacement bij de wijk Wolfskuil. Wij vinden het belangrijk om goed te luisteren naar de zorgen van de bewoners en hun vragen zorgvuldig te beantwoorden.”

Ook in Dordrecht was er veel moeite met een emplacement. Na een rechtszaak, mocht het er toch komen en de burgers klagen sindsdien. Ze hebben zelf een oplossing ingediend: het emplacement verplaatsen naar een verder gelegen industrieterrein. Dit viel in goede aarde en het plan zal uitgevoerd worden.

Bronnen: Omroep Gelderland, Provenciale Zeeuwse Courant