Wat is het geluid van Doodstil?

Het Groningse dorp Doodstil had 14 juli eindelijk geluid, of om het beter te benoemen: een eigen geluid. Dit vonden de inwoners van het gehucht al langere tijd nodig. Wat het geluid is? „Een stuk muziek waarin kenmerkende geluiden van het kleine plaatsje te horen zijn in een bijna filmische sound”, zo werd in een heus persbericht opgesteld. „Van de wind, de vogels en het gejoel van kinderen, tot het geluid van de slagboom bij de voor het dorp zo kenmerkende brug.”

Het geluid van Doodstil is op initiatief van Alexander De Kleermaeker van audiobureau Big Orange opgenomen. Jos Jansen, componist en eigenaar van Big Orange, maakte de muziek. Samen met de bewoners is het geluid bedacht dat door de plaatselijke bekendheid Jaap Nienhuis op 14 juli is gelanceerd. Jaap is een voormalig agrariër die in Noord-Nederland regionale bekendheid geniet door zijn bijbaan als presentator voor RTV Noord. Na zijn presentatie is er een feestelijke receptie met fanfare bij de brug in Doodstil.

„Het klonk als een ingewikkeld project en gezien de naam Doodstil als een vrijwel onuitvoerbare opgave”, zegt Goos Gosling, voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen Zandeweer Eppenhuizen Doodstil, Slotegraaf bij Metro Nieuws. In het Dagblad van het Noorden vervolgt hij: „Maar na nauwe samenwerking met de buurtvereniging Doodstil Springlevend is het Big Orange gelukt om ons geliefde dorp in muziek samen te vatten. We herkennen ons er écht in.”

Bronnen: Metro Nieuws, Dagblad van het Noorden