Omgevingsdienst dreigt ProRail met dwangsom

Een nieuwe zet in het schaakspel rondom de geparkeerde treinen van Qbuzz aan de Crayensteynstraat in Dordrecht: de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid dreigt ProRail met een dwangsom als het geen einde maakt de geluidsoverlast van de geparkeerde treinen. Bij een controle bleken er in één nacht enkele malen flinke geluidspieken te zijn. Die gingen met 61, 67 en 69 dB ver uit boven het toegestane niveau van 49 dB.

Sinds enkele jaren worden de treinen van de Merwedelingelijn geparkeerd op de sporen 31 en 32 tussen de Crayensteynstraat en de Transvaalstraat, die officieel bij het spoorwegemplacement Dordrecht horen. Omwonenden ondervinden daar overlast van: de treinen maken geluid bij het remmen en er slaan generatoren en compressoren aan terwijl de treinen geparkeerd staan. Het Platform Spoor en Geluid Dordrecht spande namens enkele omwonenden een proces aan bij de rechtbank in Rotterdam, die het Platform vorig jaar oktober in het gelijk stelde. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid constateerde echter dat de rechtbank niet de hele vergunning vernietigd heeft, maar alleen voorschriften bepaald heeft over de maximale hoeveelheid lawaai die de treinen mogen maken. Daar heeft ze voorlopig scherpere eisen aan gesteld, het parkeren van de treinen ging gewoon door.

Handhavingsverzoek

In juni van dit jaar verzocht het Platform Spoor en Geluid Dordrecht in een brief aan burgemeester en wethouders om de regels te handhaven. Hierop is in opdracht van de gemeente een controle uitgevoerd, waarbij tijdens het koppelen van treinstellen en bij het wegrijden van treinen te hoge geluidniveaus vastgesteld werden. ProRail, dat de vergunning voor gebruik van het emplacement aangevraagd heeft, krijgt een half jaar de tijd om te zorgen dat het probleem zich niet weer voordoet. Daarop wil de omgevingsdienst een dwangsom van maximaal 50.000 euro stellen. ProRail laat in een reactie weten een oplossing voor het probleem te zoeken. Adri Bakker van het Platform Spoor en Geluid reageert opgelucht in het AD: “Het belangrijkste is dat er nu serieus aandacht aan besteed wordt. We hopen dat ProRail daardoor eindelijk in beweging komt.”

Bronnen: AD (1), (2), (3), (4).