Onderbouwing vergunning Lowlands moet beter

De gemeente Dronten moet opnieuw kijken naar de nieuwe, verruimde vergunning voor de festivals Lowlands en Defqon.1 die aan Walibi is verleend. Zo oordeelt de rechtbank Midden-Nederland. Een bungalowpark in Biddinghuizen en de gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek gingen tegen de vergunning in beroep.

De omgevingsvergunning maakt het mogelijk om het avondprogramma van Lowlands op vrijdag- en zaterdagavond te verlengen van elf uur tot één uur. Hiermee kan het festival grotere hoofdacts aan zich binden. Door de nieuwe vergunning zijn er ook meer mogelijkheden voor dancefestival Defqon.1. Dat zou nu drie dagen mogen duren, in plaats van twee.

Geluidsoverlast

Het bungalowpark, dat op ongeveer een kilometer van het evenemententerrein ligt, vreest een aanzienlijke toename van geluidsoverlast. De gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek zijn bang dat ook aan de overkant van het Veluwemeer de geluidsoverlast voor hun inwoners flink toeneemt. Hoewel het geluid van de festivals zeker te horen is in Nunspeet en Elburg, hebben de drie buurgemeenten niet goed duidelijk gemaakt dat er op hun grondgebied ook gevolgen zijn voor de ruimtelijke ordening. Enkel het argument dat in de gemeenten klachten binnenkomen over geluidsoverlast is onvoldoende. De zaak van de drie gemeenten is daarom niet inhoudelijk behandeld.

Bestuurlijke afweging

De zaak van het bungalowpark is wel inhoudelijk beoordeeld. De wens van Walibi om tijdens Lowlands op twee avonden langer door te mogen gaan, staat tegenover het belang dat het bungalowpark heeft bij rustige avonden. De rechtbank vindt daarom dat de gemeente Dronten de belangen van het bungalowpark onvoldoende heeft meegewogen. De gemeente krijgt nu de kans binnen vier weken alsnog een bestuurlijke afweging te maken. De extra dag voor Defqon.1 is volgens de bestuursrechter wèl voldoende gemotiveerd. Als Defqon.1 een dag langer duurt, betekent dit namelijk dat er op grond van de vergunning een dag minder is voor een ander luidruchtig evenement.

Voor dit jaar is het niet nodig om de vergunning voor de evenementen te schorsen. Door de coronamaatregelen gaan Lowlands en Defqon.1 niet door. Daarom kan ruim voor de start van het festivalseizoen 2021 een einduitspraak worden gedaan in de zaak van het bungalowpark.

Bron: Rechtspraak.nl