Opvouwbaar scherm A16 werkt nog niet

Door de aanleg van de A16 is er langs de twee Rottekades in Rotterdam en Lansingerland veel lawaai te horen. De bewoners klagen dan ook al langere tijd. Deze zomer sloten ze een deal met de gemeente, waardoor er vijf weken gestopt werd met de werkzaamheden. Zo konden de bewoners in stilte van hun vakantie genieten. Maar terwijl er pauze wordt genomen van de aanleg, wordt er doorgewerkt aan een innovatieve oplossing voor het lawaai: een opvouwbaar geluidscherm.

Helaas voor de omwonenden, maar eind juli liet Rijkswaterstaat weten dat de nieuwe innovatieve vinding ‘nog niet klaar is om in de praktijk in te zetten’ bij de A16 Rotterdam. ,,Zowel het geluidscherm zelf als de werkmethode vragen om aanpassingen’’, volgens een gezamenlijke verklaring van Rijkswaterstaat, De Groene Boog en het Sliedrechtse funderingsbedrijf Dieseko. Er was in het begin meer hoop op een voorspoedig proces, komt uit het bericht naar voren. ,,Het prototype liet in de werkplaats een goed resultaat zien wat betreft geluiddempende werking.’’ Toch was het niet voldoende voor de overlast die de aanleg van de A16 veroorzaakt. Wel geeft Rijkswaterstaat aan blij te zijn met de nieuw informatie die bij het onderzoek naar voren kwam. Ze denken hiermee het scherm te kunnen optimaliseren.

Bert Smidt, bewoner van de Rottekade, denkt niet het nieuwe geluidscherm er bij de A16 nog komt. ,,Dat verder uitontwikkelen is een procedure voor de bühne, terwijl ze het alternatief, het uittrekken van de damwanden zonder geluid, niet eens willen onderzoeken!’’, zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Bron: Algemeen Dagblad