Sounddesign van extra geluid elektrische auto’s

Nu er steeds meer elektrische auto’s komen, zal het steeds stiller worden op de weg. Toch is het wel fijn als een auto een beetje geluid maakt. Zo worden onder andere voetgangers gewaarschuwd. Het is dan ook verplicht dat elektrische voertuigen een VSP (Vehicule Sound for Pedestrians) hebben. Maar wat voor geluid moet dit zijn? Bij Renault vroegen ze dit zich ook af. Zij zijn bezig met hun nieuwe elektrische modellen en laten Laurent Worms over het VSP nadenken.

Het is de bedoeling dat het geluid waarschuwt, maar niet laat schrikken, laat Laurent Worms weten. Daarnaast moet het geluid ook gekoppeld kunnen worden aan Renault.

Na uitvoerig onderzoek naar geluiden en klanken, weten ze bij Renault welke combinaties bepaalde emoties naar boven haalt; zo is een mineur rustgevend. Op dit moment kunnen er concretere voorstellen gemaakt worden. Al is het dan moeilijk om iedereen tevreden te stellen, omdat het een subjectieve waarneming blijft, laat Renault weten.

Tot slot zegt Laurent Worms bij Renault: “Mijn droom zou zijn dat de geluidssignatuur van toekomstige elektrische modellen van Renault een emotie oproept die vergelijkbaar is met die van een verleidelijk parfum en tegelijk bijdraagt aan een betere geluidsvriendelijkheid voor onze steden van morgen.”

Bron: Renault