‘Orkaan van voetballende kinderen’

Hoewel ze vlak bij Schiphol liggen, is het niet het gebrom van vliegtuigen waar de bewoners aan de Dennenlaan in Leimuiden tegen protesteren. Ook het verkeer op de verbrede provinciale weg wordt voor lief genomen. Maar de stemmetjes van de pupillen en junioren van voetbalclub Kickers ’69 en fluitje van de scheids is een ‘orkaan van geluid’. Ze willen een geluidswal.

Het ‘doemscenario’ doet zich voor omdat de voetbalclub het gras van het veld aan de kant van de Dennenlaan gaat vervangen door kunstgras. Het veld zal dan niet alleen op wedstrijddagen gebruikt worden, maar ook door de week en in de avonduren als trainingsveld, aldus het AD.

“Met al die jeugdelftallen weet je wel hoeveel er geschreeuwd wordt. Dat is geen wereldprobleem maar wel hartstikke vervelend voor ons. Vanaf half augustus beginnen de trainingen van zo rond etenstijd tot tien uur ’s avonds. Dan kunnen wij echt niet meer in onze tuin zitten.”

“De afstand tussen de schutting en het veld is zeker 40 meter. Daartussen lopen een weg, een sloot en staan er bomen en bosschages. “Die bomen zijn over een paar weken kaal en met een westenwind komt al die herrie onze kant uit. Er moet een geluidswal komen”, stelt de omwonende Cock de Blaeij op Sportzaken.pro.

Primeur

“Dat zou een primeur voor Nederland zijn”, zo laat de KNVB weten. “Hier hebben wij in elk geval nog nooit van gehoord.” De bond bemoeit zich niet met deze kwestie. “Dit is iets is tussen gemeente, de club en de buurtbewoners.” De bewoners hebben drie jaar lang bijna alle registers open getrokken om de aanleg van het kunstgrasveld aan hun kant tegen te houden. Het halve dorp plus de voltallige gemeenteraad en de wethouders zijn erbij betrokken geraakt.

Begin dit jaar leek er een compromis gevonden in de vorm van een geluidswal tussen het veld en de Dennenlaan. Het hing nog op 25.000 euro. Maar, zo blijkt deze week: dat geld heeft Kickers ’69 niet. “Ach, dat heeft Kickers wel”, foetert De Blaeij in het AD. Hij was zelf jarenlang voorzitter van de Leimuidense IJsclub Nut en Vermaak (bekend van schaatskampioen Bob de Jong) en zegt het klappen van de zweep te kennen “Kickers heeft 960.000 euro voor de renovatie van hun park. Maar hun voorzitter wil gewoon niet. En dat, dat kunnen wij niet verkroppen”, concludeert De Blaeij.

Geen geluidsnormen

Kickers ’69-voorzitter Wim Buskermolen ontkent dat ten stelligste. “Die 25.000 euro hebben we niet. Die negen ton is nodig voor het hele park en dat is eerder te weinig dan te veel. En daarnaast. Stel, dat op onze grond een wal staat met een scherm erop en volgend jaar waait dat scherm eraf bij een storm? Wie is dan verantwoordelijk? Wie betaalt de schade?” Hij wijst er ook op dat de sportvelden van de Kickers er eerder lagen dan de aanpalende woningen. “Toen die mensen daar gingen wonen, wisten zij dat hier een voetbalclub zat waar wordt gevoetbald en getraind. Ook door pupillen en junioren.” Bezoekende clubs snappen niets van het getouwtrek met de buurt hun wens voor een geluidswal. “Er bestaan ook helemaal geen geluidsnormen voor buitensport als voetbal of hockey. Die kun je dus ook niet overtreden dus waar hebben we het dan over?” Dat er geen regels bestaan neemt natuurlijk niet weg dat er ook wel hinder kan zijn, en dat er meer hinder zal ontstaan na de aanpassing naar het kunstgras.

Bronnen:

Sportzaken.pro, AD