Geen ‘skaeve huse’ in Deventer en Zutphen

Gemeenten Deventer en Zutphen geven beiden aan geen geld te hebben voor Skaeve huse. Het plan was om containerwoningen te bouwen voor inwoners die in de wijken van de steden overlast veroorzaken. Dit project gaat dus niet door.

Met skaeve huse verwachtte Zutphen een extra instrument te krijgen om in te zetten bij situaties van extreme woonoverlast. Waarbij je moet denken aan geluidoverlast, overlastgevend bezoek, onaangepast gedrag, stankoverlast of vervuiling. De containerwoningen worden in de volksmond ook wel ‘asowoningen’ genoemd.

Woordvoerder Maarten Jan Stuurman van de gemeente Deventer verteld aan deStentor dat het niet om tokkies gaat die in een ‘aso-woning’ weggestopt moeten worden. ,,Het gaat niet om asocialen die bewust rotzooi trappen. Ze hebben geen verkeerde bedoelingen, maar weten door hun psychische beperking of verslaving hun grenzen niet en dat zorgt voor overlast. Soms hebben ze last van psychoses waardoor ze tekeer kunnen gaan, maar je kiest niet zelf voor zo’n toestand.”

De woningen

Het zijn eenvoudige woningen van maximaal 50 vierkante meter. Ze zijn bedoeld voor alleenstaanden met psychosociale problemen, soms ook met een drank- en/of drugsverslaving, die overlast veroorzaken in gewone woonbuurten.

De huizen hebben eigen sanitair en een keuken en zijn makkelijk schoon te houden. Meestal staan ze achter een duidelijke afscheiding, waardoor de nabijgelegen wijk er geen last van heeft.

Bewoners van skaeve huse beloven daarnaast in een huurcontract geen agressief gedrag te vertonen. De woningen zijn niet bedoeld als eindstation. Bewoners kunnen op termijn terugkeren naar woonwijken als ze geen woonoverlast meer veroorzaken. Het is een vrijwillige keuze voor mensen om hier te gaan wonen.

Bronnen: DeStentor, AD