Petitie tegen hinder Circuit Zandvoort

Op Circuit Zandvoort wordt er niet alleen op de dagen van de Formule 1-race rondgescheurd, maar ook de rest van het jaar wordt er flink geracet. Het gaat om 250 tot 280 dagen per jaar. Omwonenden vinden dit te veel. Matthijs Hisschemöller is daarom één van de initiatiefnemers die een petitie is gestart voor een striktere geluidsvergunning. “Het geluid is gewoon heel onaangenaam. Het klinkt als een zwerm genetisch gemanipuleerde wespen,” vertelt hij bij Haarlem 105.

In de petitie komen de initiatiefnemers met verschillende voorstellen om de geluidsoverlast te verminderen. Zo willen ze dat er alleen nog maar tussen 11:00 en 16:00 geracet mag worden. Ook willen ze dat het aantal dagen waarin er zonder grenzen geluid gemaakt mag worden, omlaag gaat van 12 naar 5, exclusief Formule 1. Verder willen ze dat de geluidsnorm die op de openbare weg geldt, ook op het circuit gaat gelden. Sommige auto’s hebben namelijk uitlaten die meer lawaai maken volgens één van de initiatiefnemers. Een ander punt is dat ze metingen willen laten uitvoeren. Niet alleen bij het circuit, zoals nu gebeurt, maar ook in de omgeving.

Al 950 mensen tekenden de petitie. Hisschemöller wil belangstelling voor de omwonenden van Zandvoort wekken met de petitie. “Ik wil dat het in de brede kring bekend wordt dat het echt overlast geeft. Mensen denken dat het alleen Zandvoort is, maar in de omgeving daar omheen hoor je het heel luid. We snappen dat veel mensen het erg leuk vinden en we willen daar ook echt niet lullig over zijn, daarom zeggen we van laat die Formule 1 maar voor wat het is. Alleen geeft zoveel racedagen gewoon echt overlast,” vertelt hij bij Haarlem 105.

Bronnen: Haarlem 105, petities.com