Petitie tegen nieuwe school om geluid

Bewoners van de buurt Transwijk in Utrecht hebben een petitie ingediend bij de gemeente.  Ze zijn bang voor geluidsoverlast en dat de omliggende straten het extra verkeer niet aankunnen.  Dat schrijven het AD en De Gelderlander.

“We willen vooral dat de gemeente ons serieus neemt”, zegt buurtwoordvoerder Marjolein Speijers. ,,Dat ze beseft dat de problemen die wij aankaarten niet uit de lucht zijn gegrepen en dat veel mensen er zo over denken.” 

De problemen die de omwonenden verwachten zijn voornamelijk overlast van aan- en afrijdende busjes die de leerlingen brengen. Maar ook geluidsoverlast, omdat de kinderen de gehele dag buiten kunnen spelen.

Overleg helpt niet

Meerdere vergaderingen tussen de gemeente en bewoners, informatieavonden, brieven en mails later is de discussie nauwelijks opgeschoten en gaat de bouw van de Rafaelschool gewoon door. Dat terwijl de buurt naar eigen zeggen verschillende oplossingen heeft aangedragen. ,,Om de geluidsoverlast te minimaliseren, kan de school de schuren tegen de omheiningen zetten. Op die manier kunnen ze het geluid veel meer afsluiten. Maar ook daar luistert de gemeente niet naar.”

De bewoners zetten in op alternatieven, maar zouden het ook niet erg vinden als de school helemaal niet in hun buurt wordt gebouwd. Volgens Speijers is het ‘veel praktischer’ om het onderwijsinstituut dicht bij de snelweg te bouwen. ,,De meeste leerlingen van deze school voor speciaal onderwijs komen al van buiten Utrecht. Waarom zou je ze dan de stad in laten rijden?”

Volgens Peter van Corler, gemeenteraadslid van GroenLinks, ligt de situatie wel wat genuanceerder: ,,In eerste instantie wilden we kijken of de bewoners er samen met de projectgroep en de wijkwethouder uit konden komen.” Toen daar nauwelijks schot in zat, is een aantal weken geleden een wijk-verkeersadviseur ingeschakeld om het plan van de gemeente te onderzoeken. ,,Pas als daarover meer duidelijk is, kunnen we gaan kijken of de aanpassingen van de bewoners zin hebben en haalbaar zijn.” 

Bronnen: AD, De Gelderlander