Piep in mijn oor

Oordopjes zijn zoals een helm bij de speed pedelec. Geluid harder als 103 decibel brengt blijvende schade aan het gehoor. Bij concerten zien we dan ook steeds meer oren met dopjes en plugjes. De beste oordopjes zijn de doppen die je op maat laat maken. Die passen vanzelfsprekend altijd perfect en hebben de beste filters, waarmee je de muziek kan horen hoe die is bedoeld. Op maat gemaakte doppen zijn niet goedkoop, maar een grote aanrader voor de zeer regelmatige concertbezoekers. Hetzelfde geldt voor het hoesje Samsung A50. Deze passen ook perfect waardoor de smartphone optimaal is beschermd.

Geleidelijk
We zijn ons onvoldoende bewust van geluid op het oor en vanaf welke hoeveelheid decibel dit al schadelijk kan zijn. Dit is het geval bij geluid harder dan 88 decibel. Op dit moment krijgen veel mensen een gehoorapparaat bij een jaar of 70, maar over twintig jaar zal die leeftijd verlaagd zijn naar ongeveer 50 jaar. Het grote misverstand is dat mensen denken dat je alleen gehoorschade krijgt van té harde muziek. Het langdurig luisteren op een lager volume is net zo schadelijk als kort luisteren op hoog volume. Hoewel er op koptelefoons en oortjes een begrenzer zit, die een waarschuwing geeft voor gehoorschade als de gebruiker boven de 85 decibel wil gaan, is die grens niet voor iedereen veilig. Hoelang je kunt luisteren zonder schade op te lopen, verschilt per persoon.

Tinnitus
Hard geluid frustreert de zenuwen die van het oor naar de hersenen lopen. De contacten tussen zenuwcellen en geluid opvangende cellen in het oor raken beschadigd. Na het uitgaan ervaren veel mensen een piep in hun oren. Deze piep is een ernstige waarschuwing, want het betekent namelijk dat een stukje van het gehoor beschadigd is. Wanneer dit te vaak gebeurt, kan de piep blijvend worden. Dit heet tinnitus. De geluiden die mensen met tinnitus horen lopen erg uiteen: van piep- en fluittonen tot gesuis, gebrom en gebonk

Noise Cancelling
Als je vaak naar muziek luistert op je telefoon via een koptelefoon kan dat schadelijk zijn voor je gehoor. Hoe harder het volume, hoe groter de kans op schade. Door een volumebegrenzer in te stellen blijft het volume onder de 85 decibel. Gebruik een goede koptelefoon of oortjes. Een goede sluit je oren af voor geluid in je omgeving. Met de functie Noise Cancelling heb je helemaal geen last van geluiden om je heen. Dan hoef je het volume nooit te hard te zetten.