Raadsvragen over schreeuwverbod in speeltuin

Omwonenden van de speeltuin aan de Papaverlaan in Moerkapelle reageren vol onbegrip op een nieuw door de gemeente geplaatst bord met gedragsregels, waarop staat dat hun kinderen hier niet mogen schreeuwen en gillen.

De VVD raadsfractie wil weten of het College van B&W wel op de hoogte was van het plaatsen van het bord in de speeltuin in Moerkapelle en wat hiertoe de aanleiding is. Ferry van Wijnen, fractievoorzitter van de VVD, laat weten aan Gouwe IJssel Nieuws: “Ik vraag me oprecht af wie zoiets verzint: kinderen die geen herrie mogen maken en niet mogen voetballen in een speeltuin, koekoek!”

Afspraken maken lukt niet

De speeltuin waar het grote bord sinds vrijdag staat, ligt dichtbij woningen en grenst bij één van de huizen aan de tuin. De bewoners hebben naar eigen zeggen enorm veel overlast van kinderen die lawaai maken tijdens het spelen. Volgens het AD is het ,,zelfs zoveel dat we ’s zomers vanuit de tuin geregeld ons huis invluchten om rust te hebben. We hebben echt geen hekel aan kinderen, maar het lijkt wel of ze steeds meer herrie maken. We hebben ouders en kinderen geregeld verzocht of het wat zachter kan, maar dat helpt niet.

Een moeder met jonge kinderen die vlakbij bij de speeltuin woont, heeft nooit iets gemerkt van herrie. ,,Ik kom er geregeld, maar er wordt dan niet geschreeuwd. Dat bord vind ik te gek voor woorden. Ik kan toch moeilijk plakband op de mond van mijn kinderen doen. Als je niet tegen dit geluid kunt, moet je maar in een hutje op de hei gaan wonen.’’

Geen verbod maar spelregels

De gemeente Zuidplas stelt in een reactie aan het AD dat het geen verbodsbord is, maar een bord met spelregels voor het gebruik van de speeltuin. ,,Daarom wordt dit niet gehandhaafd. Naar aanleiding van de ontstane commotie beraden we ons opnieuw of dit bord aangepast wordt, dan wel blijft of niet.’’

In de vragen die de VVD nu stelt, vragen de liberalen aan het college of zij het met de VVD eens zijn dat kinderen juist gestimuleerd moeten worden om buiten te spelen en dus ook de ruimte hiervoor moeten krijgen. De liberalen willen weten of dit soort regels in alle speeltuinen in Zuidplas gaan gelden. In de eerder genoemde brieven laat de groenbeheerder weten dat dit bord voor heel Zuidplas is ontworpen. Omdat de VVD verrast is over de borden, willen ze weten wat deze gekost hebben en welk budget dit is gehaald.

Bronnen: AD, Gouwe IJssel Nieuws