Railterminal Gelderland mag gebouwd worden

Hoewel de Overbetuwse poltiek en omwonenden vrezen voor geluids- en milieuoverlast, mag de Railterminal Gelderland bij Reeth en Valburg van de Raad van State gewoon worden aangelegd. Eerder moest de provincie van de Raad van State de regels verduidelijken, maar dat is nu gebeurt.

Gedeputeerde Helga Witjes is erg blij met het besluit. Ze zegt bij de Stentor: ,,Deze positieve uitspraak is een belangrijke mijlpaal, want daarmee ligt de railterminal ruimtelijk vast.” Volgens de provincie zal de regio profijt hebben van de railterminal, omdat bedrijven vanuit daar hun containers naar Rotterdam of Duitsland kunnen laten brengen. Echter zijn de omwonenden en gemeente er niet blij mee. Ze verwachten dat er veel vrachtwagens zullen komen die op en af rijden naar de terminal.

De Raad van State heeft geoordeeld (zie de analyse bij de jurisprudentie deze maand) dat de provincie moet vastleggen dat het aantal vrachtwagenbewegingen van en naar de railterminal beperkt is tot 340 per werkdag. Uit onderzoek blijkt dat de geluidsbelasting op drie woningen in Elst zal toenemen door zowel de Railterminal als het toegenomen verkeer op de Rijksweg Zuid. Ondanks de toename van geluidsbelasting is vastgesteld dat het lawaai voor bewoners beperkt blijft.

Toch hebben de tegenstanders nog hoop. Het project mag niet meer dan 65 miljoen euro kosten. Milieukundige Cor Conrady rekende al uit dat het waarschijnlijk veel duurder zal zijn. Ook de exploitant moet nog geregeld worden.

Bronnen: de Stentor, Provincie Gelderland