Rattle noise onderzoek vliegveld Gilze-Rijen

Al jaren lang hebben de bewoners van gemeente Gilze en Rijen last van de Chinook transporthelikopters die daar vliegen. Niet alleen het geluid wordt te veel, maar ook het rammelen van de glazen, oftewel rattle noise, dat de helikopters veroorzaken. Binnenkort gaat er gekeken worden, hoe groot de overlast nou echt is.

Al eerder is onderzocht wat de impact is van rattle noise. Roel Hogehuis van het Nederlandse Lucht en Ruimtevaart centrum bij Omroep Brabant: “Daar bleek dat rattle noise ervoor zorgt dat mensen extra hinder ondervinden, alsof het geluid met zes decibel verhoogd wordt.”

Op 12 en 14 oktober en 2 november houdt Defensie samen met het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) rattle noise-vluchten boven de gemeente. Het doel is om extra inzicht te krijgen in het effect van trillingen door geluid in huizen door de overvliegende Chinook, ofwel rattle noise. Eerder werd er al onderzoek met grote geluidsboxen, maar nu willen ze een echte helikopter laten rondvliegen. Het NLR plaatst in zes huizen meetapparatuur. De helikopter vliegt meerdere patronen in de directe omgeving van deze huizen.

Afhankelijk van de uitkomsten komen misschien meer woningen in aanmerking voor maatregelen. 201 woningen in de gemeente komen op dit moment in aanmerking voor maatregelen. “Als je bijvoorbeeld de deursponningen vastzet of de dakpannen, dan rammelt er minder. Zo kan er van alles aangepast worden waardoor de rattle noise vermindert,” zegt Peter Hardenbol, hoofd Bureau Geluid van de Luchtmachtstaf, bij Omroep Brabant.

Bron: Gemeente Gilze en Rijen, Omroep Brabant