Rotterdams zomeroffensief tegen verkeersaso’s

De verkeersaso’s in Rotterdam die opzettelijk te hard rijden en geluidsoverlast veroorzaken kunnen bij inwoners van de stad leiden tot ergernis. Deze zomer wil gemeente Rotterdam in actie komen tegen asociaal rijgedrag.

In de zomer van 2021 zijn de politie, het OM en de gemeente al gestart met een zomeroffensief tegen verkeersoverlast. Door gezamenlijke controleacties, ingrepen in de buitenruimte, techniek – zoals flitscamera’s – en communicatie zijn een aantal hotspots en een hele reeks cases/locaties aangepakt. Op bijna alle aangepakte locaties is de overlast minder geworden. Op sommige locaties was dit tijdelijk.

In de zomer van 2022 willen ze verschillende maatregelen inzetten om de verkeersaso’s op korte en lange termijn aan te pakken. Voorbeelden hiervan zijn het afsluiten van straten op tijden waarop de overlast het grootst is, het aanleggen van (tijdelijke drempels), extra controles en het uitvoeren van geluidsmetingen bij voertuigen. Ook vraagt de gemeente de Rotterdammers om meldingen te maken van overlast. Zo kan de gemeente gericht werken.

Begin juli was er een dergelijke controle en die bleek niet voor niks. Er zijn meer dan 100 bekeuringen uitgedeeld voor o.a. het overschrijden van de geluidsnormen en voor opgevoerde voertuigen.

Bronnen: Gemeente Rotterdam, De Havenloods