Rubber voor overweg Wierden, geen scherm

Hoewel het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geld heeft vrij gemaakt voor maatregelen tegen het lawaai van de spoorweg in Wierden, zijn de omwonenden niet helemaal tevreden. „Begrijp me niet verkeerd. Het is een stap in de goede richting”, zegt Johan Lesscher, die last heeft van het lawaai en de trillingen, bij de Stentor. „We zijn er zeker blij mee dat er nu toch geld is voor deze ingreep. Maar een nieuwe spoorwegovergang lost helaas niet al onze problemen op.”

Het geld voor de maatregelen zal de overgang bij Wierden veranderen in een STRAIL-overweg. De spoorgangoverweg zal dan helemaal bedekt worden met een laag rubber die afkomstig is van gerecyclede autobanden. Dit zal de overlast door trillingen tegengaan. „En dat is dan ook alles”, zegt Johan bij de Stentor. „Onze problemen met de geluidsoverlast zijn straks niet weg. Die worden veelal veroorzaakt door de wissel die hier vlakbij ligt. Elke keer als er een trein vanuit Deventer of Zwolle komt, horen we dat de wissel wordt omgezet. Om nog maar te zwijgen over de herrie die we horen als er een zware goederentrein overheen rijdt.”

Johan is samen met zijn buren de hoeveelheid lawaai die wordt veroorzaakt bij gaan houden met meetapparatuur. „We meten soms wel 91 decibel als een trein langsdendert. Dat is een fors getal. Meestal hoor je in uiterste gevallen over 70 à 75 decibel,” vertelt hij bij de Stentor. Op dit tegen te gaan hopen de buren op een geluidswal, zoals die ook al aan de andere kant van het spoort gaat. Dat zit volgen ProRail op dit moment nog niet in de pijplijn.

Bron: de Stentor