Schepen Rotterdam krijgen korting bij geluidsinzage

Wanneer schepen in de Rotterdamse haven met een internationaal aanvaarde maatstaf aan kunnen tonen hoeveel geluid het produceert wanneer deze afgemeerd ligt, krijgen ze in de toekomst financiële korting. Het zal gaan om een korting van € 312,50 per keer met een maximum van € 1.250,-. Dit heeft het Havenbedrijf Rotterdam besloten.

Al langere tijd is Havenbedrijf Rotterdam bezig met het verduurzamen van de schepen. Op dit moment zijn er alleen eisen wat betreft geluid op het schip zelf, maar niet naar de omgeving. Hiermee hoopt het bedrijf de bewustwording naar de omgeving te stimuleren en de kennis over dit onderwerp te vergroten.

De maatstaaf die gebruikt gaat worden is de Environmental Ship Index (ESI) score. Deze richtte zich eerder op luchtkwaliteit en klimaat, maar nieuw is dat deze nu ook een index heeft op het gebied van geluid. In al bijna 60 havens krijgen schepen met een ESI-score korting, maar Rotterdam is de tweede haven die met de score de stillere scheepvaart wil stimuleren.

Bron: De Havenloods