Stilte in de auto met antigeluid

Auto’s maken lawaai. Dat is vervelend voor mensen die in de buurt van een drukke weg wonen, maar in de auto is het geluid ook vaak vermoeiend. Bose komt met een systeem om met anti-geluid het ín de auto ook stil te krijgen.

De hoeveelheid rust in de auto neemt over het algemeen toe bij grote zware auto’s: daar kunnen meer kilo’s aan geluiddemping aangebracht worden. Maar ook zonder fysieke isolatie is er rust in een cabine te brengen: met noise-cancelling . Het principe in een auto is hetzelfde als wat bij hoofdtelefoons al zeker 10 jaar wordt toegepast: de speakers leveren ’tegengeluid’ die invasieve tonen van buitenaf neutraliseren. Het systeem wordt door Bose geïntroduceerd.

Een koptelefoon met de technologie neemt het omgevingsgeluid op, keert de fase van het signaal om en speelt het vervolgens af over de speakers. De twee golven schakelen elkaar als het ware uit, en het nettoresultaat is dat er minder geluid overblijft. Zo werkt het in principe ook in de auto, schrijft het AD.

Bose levert audiosystemen aan diverse autofabrikanten, van Renault tot Porsche. Het nieuwe QuietComfort Road Nosie Control, kortaf RNC, is nu beschikbaar en moet diverse vervelende geluiden uit het interieur kunnen ‘wegvangen’. Met name onprettige geluiden vanaf het wegdek moeten zo geminimaliseerd worden. Dit doet Bose door diverse microfoons en accelerometers in de cabine te plaatsen. Hierdoor kan een algoritme vibraties meten die de geluiden veroorzaken.

Mocht u zich afvragen: ‘Ja maar, hoe hoor ik dan een ambulance aankomen?’ Hiervoor zijn uitzonderingsprogramma’s. Een meer rudimentaire vorm van het systeem wordt al toegepast in auto’s als de Audi A8, de volgende generatie is naar verwachting in 2021 productierijp, aldus Autobahn.eu

Bronnen: AD, Autobahn.eu, Bose