Subsidie groene daken in Gorinchem

Groene daken zijn daken bedekt met mos, sedum, gras of kruiden.  Ze geven de stad en de buurt een groener aanzien en zijn goed voor de natuur en biodiversiteit en absorberen geluid. Belangrijk, want het groen in onze steden staat onder druk. De gemeente Gorinchem trekt een subsidiepotje open.

Voordelen groene daken

Groene daken hebben nog veel meer voordelen. Zo beschermen ze het dak eronder, zodat het dak langer mee gaat. Bovendien isoleren groene daken goed. Ze zorgen voor een natuurlijke koeling in de zomer en houden de warmte goed vast in de winter. Zo kost het minder energie om een huis te koelen of verwarmen. Goed voor de portemonnee én het klimaat. 

Ook bij veel regen zijn groene daken belangrijk. Ze vangen het regenwater op en voeren het vervolgens langzaam af. Zo wordt het riool minder belast tijdens extreme regenbuien. Zeker in een omgeving met veel stenen gebouwen zijn groene daken nodig om wateroverlast tegen te gaan. 

Tot slot vangen groene daken fijnstof en geluid op. Ook bieden ze een plek van ontspanning en een ruimte om je eigen groente en fruit te verbouwen. Een groen dak is overigens goed te combineren met zonnepanelen. 

Subsidie Groene daken en gevels

Inwoners van Gorinchem die groen aanleggen in de tuin, dak of gevel? Dan kunt u subsidie aanvragen. De subsidie is voor eigenaren, huurders, erfpachters, verenigingen van eigenaren, andere verenigingen, woningcorporaties en bedrijven.

Bron: Gemeente Gorinchem