Technology Lab moet RTH Airport stiller maken

Het Airport Technology Lab (ATL) is officieel geopend. In deze ‘werkplaats voor innovaties’ in de luchtvaartwereld  worden slimme technologieën bedacht, ontwikkeld, getest en in productie genomen. Het gaat om technologie die de grond- en luchtgebonden activiteiten op luchthavens de komende jaren efficiënter en duurzamer moeten maken. ATL is een initiatief van stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA). In het ATL werken kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven nauw samen.

Stichting RHIA biedt een testomgeving op Rotterdam The Hague Airport waar nieuwe diensten en producten dankzij beschikbare data worden getest. Het ATL start met een ontwikkeling die de luchtvaart een stuk duurzamer zal maken. De partners in het ATL beginnen met een model om slimmer gebruik maken van data, zodat dankzij voorspellingsmodellen het afhandelen van verstoringen in vluchtschema’s slimmer en efficiënter gaat. Dit scheelt op termijn verkeershinder in de omgeving en het is beter voor het milieu. Via het ATL is data beschikbaar voor organisaties die het nodig hebben voor eigen innovaties ter bevordering van de luchtvaart. Het delen van deze data zal veilig verlopen.

Stiller en schoner

Andere voorbeelden waar ATL mee start is het uitwerken van een nauwkeuriger weermodel om de begeleiding van het landen en opstijgen van vliegtuigen bij extremere weertypes veiliger, stiller en schoner te laten verlopen. Ook werkt het ATL aan nieuwe innovaties rondom passagiersbeleving op een luchthaven en alles wat met het beter afhandelen van bagage te maken heeft.

Partners

In dit technologieprogramma werken de volgende RHIA-partners samen: ADECS Airsystems, To70, SKyEcho, Bagchain, Robin Radar, TU Delft, MBO Rijnland, Rotterdam The Hague Airport, Haagse Hogeschool en World Startup.

Bron: RHIA